12 квітня 2022 р.

 

Наше тіло - це наш дім. Навіть коли той, що з цеглин і до сліз рідний, залишився лише у пам’яті або вже більше місяця чекає на наші кроки в коридорі. Прості ігри з мамою 30-40 хвилин на день, які задіюють тіло та уяву, заспокоюють дитину та дарують їй відчуття дому та безпеки. А ще підвищують ймовірність того, що вона скоріше почує наші “Прибери за собою, будь ласка” та “Я бачу, що ти злишся, але солодкого на сьогодні достатньо”.
Коли дитина нудьгує, нам непотрібно її рятувати. Адже нудьга як чистий аркуш паперу є сприятливим підґрунтям для її творчих ідей. Але ж бувають дні, коли хочеться утеплити наші відносини та просто побути достатньо хорошою мамою.
Тоді наступні ігри можуть стати нам у нагоді.
Морозиво. “Уяви, що ти тверде холодне морозиво, яке вже довгий час живе у морозилці. Ти настільки тверде, що від тебе навіть неможливо вкусити шматочок. Покажи, наскільки ти тверде (дитина напружує м’язи). Добре! А тепер тебе дістали з морозилки і поклали на підвіконня, куди сяє тепле сонечко. Ти повністю розтануло і перетворилось на смачне солодке молоко. Покажи, яке ти тепер” (дитина розслаблює м’язи). Аналогічно ми можемо грати у тверді спагетті-варені спагетті тощо. Ми можемо продовжувати гру навпаки: коли розтале морозиво знову поклали в морозилку або осіння калюжа перетворилася на ковзанку.
Голодний привид. Беремо ковдру, сідаємо на підлогу і накидуємо ковдру собі на голову і плечі наче привид. Дитина знаходиться за декілька метрів спереду від нас. Коли ми вигукуємо “Привид зголоднііііііів!”, дитина біжить до нас, ми її запускаємо під ковдру і “з’їдаємо” нашими міцними обіймами. Гра триває до тих пір, поки привид не втомиться і справді не захоче їсти:)
Тискалка. Стаємо на коліна навпроти нашої дитини. І ми, і вона виставляємо наші долоні вперед і прикладаємо до долоньок дитини. (Якщо це дошкільник, він може стояти. Якщо середня школа, стає на коліна). І по команді 1, 2, 3 починаємо тиснути одне на одного нашими долоньками сильно-сильно. Ця тілесна гра допомагає екологічно вивільнити зайву агресію, що накопичується у дитини.
Літери. На долоньках або спині дошкільника пишемо літеру, цифру, геометричну фігуру. Для шкільнят це може бути слово по літерах, приклад або малюнок (будинок тощо). Для деяких дітей ця гра може виявитися занадто лоскотною. В такому випадку пишемо/малюємо з легким надавлюванням.
Що принесли гості? Ми обираємо 10 знайомих дитині іграшок або безпечних предметів. Дитина заплющує очі, обмацує руками кожен предмет і намагається його відгадати. Якщо ми бачимо, що це занадто просто, ускладнюємо: нехай дитина обмацує іграшки вже не руками, а ногами. Або схожий варіант: кладемо 10 невеликих знайомих нашій дитині іграшок у дорослі шкарпетки і пропонуємо відгадати, що в них із заплющенними очима.
Лінива відгадайка (найулюбленіша гра батьків:). Дитина, лежачи на животі, відгадує іграшки, які ми їй по одній кладемо на спину, їздимо та ходимо ними, роблячи легкий масаж. Потім ми міняємося місцями і тепер вже ми довго-довго лежимо на животі, бо ж іграшок багато і ми хочему відгадати усі-усі:)
Кнопка радості. Кладемо обидві руки перед собою на коліна. “Зараз я загадаю кнопку радості в якомусь одному місці на руці, а ти, натискаючи пальчикому у різні місця на руці, спробуй відгадати, де вона. Я буду направляти тебе за домопомогою холодно-гаряче." Коли дитина натискає на місце, яке ми загадали, ми бурхливо виражаємо свою емоцію, бо це ж кнопка радості!
Яйце. Напередодні Пасхи ця гра виявляється дуже актуальною:). Беремо 10 яєць і пропонуємо дитині: як можна кинути яйце таким чином, аби воно вціліло? Нехай дитина винайде якнайбільше методів: поекспериментує з водою, різними поверхнями, відстанню від яйця до підлоги тощо. А ми тим часом можемо додавати використані яйця до пасхального тіста:)
Морозилка. Заздалегідь заморожуємо у морозилці (наприклад, у пластикових стаканчиках) декілька невеликих іграшок. І згодом пропонуємо дитині пограти у археолога: винайти спосіб, як дістати іграшки з льоду.
Будь ласка, зберігайте і розповсюджуйте, аби інші батьки теж могли допомогти собі й своїй дитині. Все буде Україна!


Немає коментарів:

Дописати коментар