5 травня 2022 р.

"Реагуй вдумливо, відповідай розсудливо. Батькам на допомогу:

 Батькам на допомогу:

"Реагуй вдумливо, відповідай розсудливо".


Нещодавно на майданчику спостерігала цікавий приклад з виховання 😊 Двоє хлопчаків років по 6-7 їли хот-доги. Ну і як буває в ситуації, коли хот-дог занадтно великий і змощений кетчупом, а ротик занадто маленький, кетчуп – «виліз» з хот-догу на одяг, на руки і щічки ). Очевидно, що вимазалися кетчупом обидва хлопчаки. Однак, реакції матусь була кардинально різни.
🔸Одна мама: «Ти бачив, який ти брудний! Ти як завжди! Нічого не можеж з′їсти, щоб не обляпатися! Он поглянь, Ваня майже чистий, а ти… Іди звідси, витирайся!»
🔹Друга мама: «Ти бачив, який ти грязний? Треба памятати, що кетчуп рідкий, і він легко вилазіть з булочки. Тримай серветку, витирайся».
✔️ Перший варіант відповіді – емоційний, нестриманий, такий який легше всього реалізувати і який дорослі засвоїли від своїх батьків. Він програмує дитину на те, що вона невдаха або нікчема, нічого не може зробити правильно, що вона гірша за інших і нічого не варта у цьому житті. Це токсичний варіант відповіді. І, ймовірно, батьки, використовують подібні фрази доволі часто, навіть не задумуючись про їх наслідки на формування внутрішнього світу дитини.
✔️ Другий варіант – врівноважений, усвідомлений, який вказує на наявність проблеми, причини її виникнення і можливі шляхи вирішення цієї проблеми. Такий варіант відповіді не торкається особистості дитини, не принижує її самооцінку, а дає чітку зворотню відповідь на ситуацію, що сталася.
Здавалося б дві відповіді на однакову ситуацію. Але наскільки по-різному вони впливають на дитину. Наскільки по-різному вони дають дитині зворотню відповідь від дорослого на важливе для неї питання: «Хто я в цьому житті? Що я значу для оточуючих? Що я можу і мушу зробити в майбутньому?»
Будь-мо відповідальними, вибираємо правильну відповідь.

Немає коментарів:

Дописати коментар